luni, 8 aprilie 2013

Roata în flăcări la Șinca Nouă

Ca în fiecare an, a fost sărbătoare mare în Şinca Nouă, acum înaintea postului Paştelui. Potrivit tradiţiei, feciorii din sat trimit de pe dealuri „Roata în flăcări“. Prin acest obicei sunt ironizate fetele ajunse la vârsta maturităţii şi care au rămas nemăritate. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în urmă cu 13 ani, după ce în perioada comunistă a fost interzisă. 
Tradiţie renăscută
„Este a XIII-a ediţie după perioada comunistă în care, timp de 50 de ani, nu s-a mai organizat nimic care să amintească de acest obicei. Iată, sunt 13 ani de când am organizat acest eveniment, an de an, şi sperăm că va fi mulţi ani de acum înainte! Deja, toată lumea e pregătită, toţi aşteaptă momentul, lucrurile au intrat într-un făgaş firesc. Generaţiile mici umblă după cei mari şi veţi vedea că şi ei vor organiza acest obicei, pentru că li se pare ceva normal“ a spus Dumitru Flucuş, primarul comunei Şinca Nouă. Aşadar, toată suflarea satului Şinca Nouă a fost sâmbătă, 9 martie, în sărbătoare. Îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, oamenii au încercat să recreeze obiceiul „Roata în flăcări“. Ceremonia a început la lăsarea întunericului, când un alai de tineri a plecat la o gazdă pentru a pregăti roţile.
„Rolul gazdei este de a strânge feciorii din sat şi de a-i organiza. Noi, anul acesta, am reuşit să strângem în jur de 40 de feciori care participă efectiv la organizarea acestui eveniment. Ne strângem cu toţii la şcoală şi venim aici, la gazdă, unde împodobim roţile ce urmează să le dăm pe deal“, a spus Adrian Ciocan, viceprimarul comunei Şinca Nouă. În prezenţa a zeci de invitaţi la gazdă, roţile din lemn au fost umplute cu paie.
Ceremonia de împodobire a roţilor a fost completată de dansuri populare, muzică şi voie bună.
Strigătul peste sat
De la gazdă, alaiul de tineri însoţiţi de oamenii din sat au urcat pe un deal de lângă sat. De acolo, cetele de feciori au strigat peste sat numele tuturor fetelor rămase nemăritate. Roţile de foc au fost lansate de pe dealuri, spre deliciul asistenţei. De la an la an, tot mai mulţi oameni participă la acest obicei. De la oameni ai locului până la turişti cu toţii vin să vadă acest obicei.
Sărbătoarea a continuat apoi la Căminul Cultural, unde toată suflarea comunei s-a întâlnit la un bal.
„Roata în flăcări” este un obicei tradiţional care se desfăşoară la cumpăna dintre iarnă şi primăvară. „Strigătul peste sat” este considerat de către cercetători „o instanţă judecătorească”. Potrivit obiceiului, la lăsarea întunericului, tinerii se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri şi „strigă peste sat”, aducând la cunoştinţa sătenilor numele fetelor care se ţin „încoronate” sau făcând haz pe seama fetelor rămase nemăritate şi pe seama feciorilor tomnatici. După scurtul dialog dintre cele două grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost învelite roţile şi le dau drumul la vale. Acesta reprezintă elementul central al ceremonialului şi simbolizează reînnoirea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifică evoluţia ciclică a anotimpurilor.
sursa :http://www.bzf.ro/roata-in-flacari-la-sinca-noua-2.html





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu