joi, 11 aprilie 2013

Templul Ursitelor de la Șinca Veche

Un vechi lăcaș de cult se află la Șinca Veche, la 45 de km de Brașov și la 25 km de Fagaras, 30 km nord de Zărnești, între Cocoașa Perșanilor la nord, podul peste pârâul Bungetu la vest, iar limita estică este dată de dealul Perșanilor.
Controversele despre originea templului sunt numeroase. Este acolo o mănăstire creștină ascunsă, sau un vechi templu dacic ori poate preistoric?
Triunghiul Omu, Racoș, Banița este un triunghi dreptunghic, construit pe axele geografice N-W. Pe linia Șona-Omu se află templul de la Șinca Veche,  construcție “subpamânteană” dotată cu o secantă gigantică, figuri geometrice și ochi “chinezești”.
images
Grota este săpată în piatră cu multă iscusinţă şi răbdare, ea fiind destul de spaţioasă şi având mai multe încăperi. Mai exact cinci încăperi, unele se văd mai bine, altele rămân neclare în întuneric. Pașii te duc sub un horn de câţiva metri, rotund, care este spiralat. Acesta este singurul loc prin care intră lumina în lăcaş. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri. Pe perete apar simbolurile celor două principii cosmogonice, Yin și Yang, împreună cu steaua lui David. Există controverse în ce privește fața cu trăsături ferme  sculptată în templu. Unii dintre cei care au cercetat templul spun că este chipul lui Iisus Christos, alții că ar fi chipul lui Zamolxis sau a unei zeității.
Din exteriorul grotei puțin mai departe de drumul către aceasta, se află un fel de amfiteatru ciudat, care se poate observa doar dintr-un singur punct. Acesta este asemănător unui podium perfect circular, acoperit de iarba și mai înălțat cu circa doi-trei metri față de restul zonei. Larg cam de 20 de metri, are înăuntru un fel de terase concentrice care nu par  naturale. La ce folosea amfiteatrul? Era cumva locul unor misterioase ceremonii păgâne? Să fie vorba de ruinele unei asezări dacice? Ce legătură există între platoul de iarbă și templul nu se știe?
Foarte multe necunoscute rămân legate de acest loc. Grota are două altare, lucru curios. Înăuntru s-au găsit mai multe inscripţii, printre care Steaua lui David sau simbolul Yin-Yang. Însă nu s-a găsit nici-o cruce. De aceea se crede că lăcaşul ar fi de fapt păgân. După atâtea cercetări, tot nu s-a reuşit să se stabilească vechimea exactă a aşezământului. Unele ipoteze spun că ar fi vechi de 7000 de ani. Altele cred că apariţia acestuia este mai recentă. De-a lungul timpului a servit şi drept loc de adăpost pentru localnici în timpul invaziilor, datorită poziţiei sale ferite.
Mult mister învăluie această grotă. Unii afirmă că au loc fenomene paranormale în interiorul ei. Tradiţia spune că hornul amintit, cel din centrul templului, este locul prin care pătrund spirtele, ursitoare care îţi pot îndeplini dorinţele şi îţi pot schimba destinul. Se spune că dacă îţi pui o dorinţă în interiorul lăcaşului, ceva ce îţi doreşti cu tărie, acest lucru se va îndeplini. De aici vine şi denumirea de ”Templul ursitelor”.
Localnicii spun că pe acolo coboară… energiile și că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare care vine de la Guruieții de la Șona și merge până la Cetatea Râșnovului. Bătrânii satului mai spun că până și iarba din jurul ,Templului Ursitelor” face minuni. Vacile care pasc aici dau lapte mai mult și mai gustos decat celalalte. Dacă vreun localnic suferă de vreo boală, dă fuga până la templu, unde aprinde o lumânare, bea apă din izvorul situat în apropiere și se odihnește câteva clipe. Orice durere dispare.
sursa:http://www.bzf.ro/poveste-de-week-end-templul-ursitelor-de-la-sinca-veche.html 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu