luni, 8 aprilie 2013

Turnurile Cetății Făgăraș

Turnul Temniţă a fost construit în secolul XVI-lea, fiind folosit încă de la începuturile sale ca temniţă a cetăţii şi a domeniului Ţara Făgăraşului iar între 1948 – 1960 a fost folosit ca o carceră a închisorii politice comuniste care funcţiona în Cetatea Făgăraşului.
Construcţia Turnului Pestriţ a început în timpul stăpânirii lui Ştefan Mailat (1528 – 1541)
Turnul Negru a fost construit în secolul XV-lea, în timpul domnitoriilor Ţării Româneşti : Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul şi Vlad Ţepeş.
Turnul Roşu este cel mai vechi turn al cetăţii,, construit la începutul secolului XIV- lea. Acesta a avut la început funcţia de turn locuinţă, şi a rămas ca locuinţă a principilor până în secolul XVII.
     Construcţia Turnului Thomori a început în primul sfert de secol al XVI-lea de către Paul Thomor, căpitanul Cetăţii Făgăraşului.
 
Între anii 1368 şi 1464, cetatea şi domeniul Făgăraşului se aflau sub stăpânirea domnitorilor din Ţara Românească. În secolul al XV-lea, perioadă din care datează prima menţiune documentară a cetăţii, din 1456, incinta avea un plan patrulater neregulat, cu turnuri poligonale la colţuri, cunoscute ulterior drept Turnul Rotund, Turnul Roşu, Turnul Thomori, Turnul Bathori.

sursa: http://www.bzf.ro/poveste-de-week-end-turnurile-cetatii.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu